Over ons

Over het Paul Verweel Sportfonds

Het Paul Verweel Sportfonds is er om sporten toegankelijk te maken voor de Utrechtse jeugd. Het fonds is opgezet vanuit de gemeente Utrecht en wordt uitgevoerd door SportUtrecht. Kinderen en jongeren van 4 tot en met 17 jaar kunnen een aanvraag doen voor sportkleding en sportmateriaal als zij in bezit zijn van een U-pas en lid zijn bij een sportvereniging.

Het Paul Verweel Sportfonds helpt jaarlijks ruim 1500 kinderen en jongeren aan sportkleding en sportmateriaal  om hun sport te kunnen beoefenen. Wij werken samen met meer dan 30 leveranciers binnen Utrecht.

Waar staan wij voor?

Veel kinderen vinden het leuk om te sporten voor hun plezier of de gezelligheid. Wanneer je je teamgenootjes iedere week twee of drie keer ziet, worden het vanzelf je beste maatjes. Daarnaast is sporten ook gezond. Je wordt er niet alleen sterker en leniger van, maar het is ook goed voor je uithoudingsvermogen, je coördinatie en je zelfvertrouwen. Daarom vindt het Paul Verweel Sportfonds het belangrijk dat de Utrechtse jeugd kan sporten!

Missie

“Wij zetten ons in voor een betere sportomgeving voor de jeugd in Utrecht. Daarnaast proberen we ervoor te zorgen dat alle kinderen zorgeloos kunnen sporten.”
 
Visie

“Wij geloven dat we elke Utrechter met U-pas, die ingeschreven staat bij een sportvereniging, tussen de vier en achttien jaar de benodigdheden kunnen bieden zodat zij volwaardig zijn of haar sport kunnen beoefenen.”

Wie was Paul Verweel?

Het sportfonds is vernoemd naar Paul Verweel. Paul Verweel was een hoogleraar bestuurs- en organisatiekunde met een hart een voor sport. Hij is negen jaar voorzitter geweest van Vereniging Sport Utrecht (VSU) en heeft altijd de focus gehad op de maatschappelijke kant die sport kan hebben. Tijdens Sportprijs Utrecht 2018 werd het Utrechtse jeugdsportfonds omgedoopt tot het Paul Verweel Sportfonds. Paul Verweel vertelde een anekdote over zijn jeugd waarin hij zei dat hij vroeger een sportshirtje en broekje van zijn tante kreeg. Hij voegde hieraan toe dat het nu nog steeds niet voor iedereen vanzelfsprekend dat je al het materiaal en de kleding voor een sport kunt aanschaffen (Dub, 2018).” Het Paul Verweel Sportfonds is daarom opgericht om ouders van minder draagkrachtige kinderen te ondersteunen bij het aanschaffen van sportkleding. Het sportfonds is een eerbetoon aan de belangrijke rol die Paul Verweel in de sportwereld en de maatschappelijke betekenis van sport heeft gespeeld. 

Paul Verweel overleed 24 april 2018 op 66-jarige leeftijd. Hij kampte al jaren met een verslechterde gezondheid als gevolg van prostaatkanker. Die strijd zag hij als een wedstrijd (Volkskrant, 2018). 

Heb je een vraag?

Neem gerust contact met ons op!

Translate »