Het Paul Verweel Sportfonds is een fonds dat staat voor gelijkheid voor jeugd in de sportwereld. Met behulp van het fonds worden ruim duizend kinderen per jaar geholpen met de aanschaf van sportkleding of sportmaterialen. Het Paul Verweel Sportfonds is trots op wat het betekent voor de Utrechters en we laten graag zien wat er in de stad gebeurt. Daarom zijn wij van het Paul Verweel Sportfonds in gesprek gegaan met verschillende partners en gebruikers van het fonds.

Als eerste gingen we op bezoek bij Babette de Lucht. Ze is een buurtsportcoach die werkzaam is voor SportUtrecht en daarnaast is ze ook nog actief als jeugdtrainer bij Elinkwijk. Zij kwam voor het eerst in aanraking met het Paul Verweel Sportfonds toen ze in het seizoen 2019/2020 een meisjesteam oprichtte bij Elinkwijk. Het ging om een MO13 team en veel van de kinderen waren ingeschreven met de U-pas. “Bij Elinkwijk zitten de tenues niet bij de contributie, dus mensen moeten dat zelf betalen. Kinderen zouden hierdoor dus kunnen stoppen.”

Het Paul Verweel Sportfonds bood uitkomst voor de kinderen in haar elftal. “Een tenue is tevens een voorwaarde om aan een wedstrijd mee te mogen doen. Als je die €62,50 niet kunt ophoesten, dan zou je dus niet mee kunnen doen aan wedstrijden. Daardoor realiseer je je wel dat ze hierdoor niet kunnen participeren in een vereniging.” Het Paul Verweel Sportfonds is dus blij om te zien dat met behulp van het fonds kinderen toch wél het stapje kunnen zetten om zich aan te melden bij een vereniging en dus lekker te gaan sporten.

Babette kan door het Paul Verweel Sportfonds kwetsbare kinderen bereiken die het echt nodig hebben om te sporten. Ze merkt op dat sommige kinderen gemakkelijker aan sportspullen komen dan anderen. Dit komt meestal doordat de ouders van deze kinderen de financiële middelen hebben. Maar als dat thuis niet aanwezig is, dan wordt het gewoon een stuk lastiger om te gaan sporten. “Dus als je het voor elkaar krijgt om de kinderen toch te laten sporten, dan maakt dat mij wel blij ja!”

Ook geeft Babette nog een voorbeeld over één van haar pupillen die ze training geeft. “Ik hoop dat als de U-pas van hem wordt verlengd we de aanvraag kunnen doen voor het tenue. Dat is namelijk echt nodig. Die jongen loopt in een oud Beltona tenue. Hij heeft sokken die tot halverwege zijn kuit komen en het shirt is inmiddels al te kort geworden. Er is gewoon geen geld om dat te betalen. Dus hij heeft het echt wel nodig. Als de aanvraag geaccepteerd wordt, is dat heel mooi. De moeder is heel dankbaar dat ik ze help en hij is superblij als hij kan blijven voetballen.”

Kortom, wij van het Paul Verweel Sportfonds zijn heel dankbaar om te zien wat het fonds betekent voor die mensen die het echt nodig hebben. Verder willen we Babette bedanken voor het leuke gesprek. We hopen van harte dat ze in de toekomst nog heel veel mensen op deze manier kan helpen.

Translate »